Zaman Kaybetme

Erken tanı almış meme kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır!

Erken Teşhis Hayat Kurtarır.

MEME KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN #zamankaybetme HEMEN HAREKETE GEÇ!

Toplumda her fırsatta meme kanserinde erken tanının önemini vurgulayarak kadınların rutin kontrollerini alışkanlık haline getirmeleri ve aksatmamalarına karşın farkındalık yaratmak amacıyla sosyal sorumluluk ve bilinçlendirme programları kadınlarımızın zaman kaybetme algısını kabullenmelerinin önemi büyük.

Meme kanserinin erken teşhisindeki öneme farkındalık yaratmak, toplumu bilinçlendirmek, hasta veya risk grubundaki kadınlara öncelik etmenin hastalığın erken teşhisinde tedavi başarısının neredeyse %100’e yakın olduğunun benimsenmesinde; büyük önem arz ediyor. Özellikle kişinin yıllık kontrollerinin yanı sıra aylık periyodlarda yapacağı kendi kendine meme muayenesinin önemi büyüktür.

Kendi Kendine Meme Muayenesinin Önemi

Kadınların belli aralıklarla memelerini kendi kendine muayene ile kontrol etmeleri, meme kanserinin çok erken evrelerde ilerlemeden fark edilmesi ve kolaylıkla tedavi edilmesi için çok önemlidir.

Düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapan bir kadın bir süre sonra meme yapısını ve dokusunu tanıyıp hakim olacağı için meme dokusundaki bir farklılaşma yada meme kanserinin belirtileri arasında yer alan herhangi bir görsel değişikliği kolay fark edebilir. Bu sayede ortaya çıkan değişiklikleri birey erken dönemde fark edebilir. Meme kanserinin erken dönemde belirtileri kişinin kendi kendine tespiti için çok belirgin olmayabilir. Ancak her şartta kendini belli edebilecek ilk belirtilerin kendi kendine muayenesi ile tespiti çoğu zaman mümkün olabilmektedir.

20 yaşından itibaren her kadının düzenli olarak ayna karşısında her ay bir kez kendi kendine yaptığı meme muayenesi kolayca uygulanabilir bir yöntemdir. Kendine kendine muayene için düzgün periyodlarla en uygun zaman ise adet başlangıcından 5-7 gün sonra yani hormon etkisinin en az olduğu dönemde olmalıdır.

Meme muayenesi her ay adet başlangıcından 5-7 gün sonra, menopozdan sonra da her ayın belirlediğiniz bir gününde düzenli yapılabilir.

Menopoza girenler, rahim veya yumurtalık ameliyatı olan kadınların periyodik olarak ayda bir kez aynı günlere denk getirecek şekilde düzenli meme muayenesini yapmaları gerekmektedir. Meme muayenesinde, memesinin simetrisine, meme başında bir akıntı olup olmadığına, herhangi bir deformitenin varlığına, cilt değişikliklerine, ele bir kitlenin gelip gelmediğine dikkat edilmelidir.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Ayna karşısında,

Yatarken,

Duşta yapılabilir.

Belden üstünüz tamamen soyunuk olarak ayna karşısına geçiniz ve ortamda yeterli ışık olmasına dikkat ediniz.

Öncelikle ayna karşısında memedeki görsel değişiklikler değerlendirildikten sonra duşta veya yatarak el ile aşağıda anlatıldığı; şekillerde yapılan meme muayenesi erken tanı için en etkin yöntemler arasındadır.

3 Adımda Kendi Kendine Meme Muayenesi

Ayna Karşısında Muayene Yöntemi:

zaman kaybetme ikon
  1. Kollarınızı yukarı doğru kaldırın.
  2. Her iki memenizde herhangi bir düzensizlik, deri çekintisi veya çöküntüsü, meme ucunda yara, kabuklanma, çekilme olup olmadığını kontrol edin.
zaman kaybetme ikon

3-Ellerinizi belinize koyarak kuvvetlice aşağı doğru bastırın. Aynı anda göğüs kaslarınızı iyice kasın. Aynadan meme derinizde çekilme olup olmadığını kontrol edin. Kontrolünüz sonucu memelerinizin birbirine eşit olmadığını görebilirsiniz. Bu olağan bir durumdur ve hastalık belirtisi olarak görülmemelidir.

Duş Yaparken Muayene Yöntemi:

1-Ayakta sol memenizi muayene ederken, sol elinizi başınızın üzerinde tutun.

2-Sağ elinizle yukarıdan aşağıya doğru ve aşağıdan yukarıya doğru sol memenizi bastırarak muayene edin.

3-Sağ elinizle sol memenizin dış tarafından meme başına doğru ışınsal veya daireler çizecek şekilde bastırarak muayene edin.

zaman kaybetme ikon

Aynı işlemleri sağ memeniz için sol elinizi kullanarak yapın. Meme içinde fındık ya da ceviz büyüklüğünde farklı bir sertlik olması durumunda mutlaka hekiminize başvurun.


Yatarak Muayene Yöntemi:

zaman kaybetme ikon
  1. Sağ memenizi muayene ederken, sağ omzunuzun altına yastık yerleştirin ve sağ elinizi başınızın arkasına koyun.
  2. 2–Sol elinizle yukarıdan aşağıya doğru ve aşağıdan yukarıya doğru sağ memenizi bastırarak muayene edin.
zaman kaybetme ikon zaman kaybetme ikon

3-Muayeneyi sol elin 2-3 parmak ucu ile gerçekleştirebilirsiniz. Meme başı çevresinden başlayarak saat ve eme dokusuna hafifçe bastırarak; saat yönünde dairesel hareketler ve herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığını kontrol edin.

zaman kaybetme ikon

4-Tüm memenizi muayene ettikten sonra koltukaltınızı da aynı şekilde kontrol edin.

Aynı işlemleri sağ memeniz için sol elinizi kullanarak yapın. Meme içinde fındık ya da ceviz büyüklüğünde farklı bir sertlik olması durumunda mutlaka hekiminize başvurun.


— Her iki memenizin de meme uçlarını nazikçe sıkın.

— Meme ucunda akıntı olup olmadığını; oluyorsa açık renkli mi kanlı mı olduğunu kontrol edin.

— Memenizde fark ettiğiniz herhangi bir şişliği, deformiteyi, renk değişiminizi kalınlaşmayı veya akıntıyı doktorunuza bildirin.

HER 8 KADINDAN 1’İ MEME KANSERİYLE KARŞI KARŞIYA KALMA RİSKİ YAŞIYOR.

MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS İÇİN

HER YIL DÜZENLİ OLARAK…

**Ailesinde kanser öyküsü bulunanlar ve genetik meme kanseri riski altında olanlar 25 yaşından sonra ilk meme USG’ lerini (ultrasonografi) yaptırmalıdırlar.

**Ailesinde hiç meme kanseri olmayanlar ise 35 yaşından sonra meme USG’ lerini yaptırmalıdırlar.

**40 yaşın üzerindeki her kadın yılda bir kez mamografi çektirmelidir.

Her ilk ultrason yaptırdıkları yaştan itibaren her yıl düzenli olarak meme ultrasonografi ve doktor muayenesi takibi altında olmalıdır.

Meme kanserinde erken teşhis için #zamankaybetme

Klinik Muayenenin Sıklığı Ne Olmalı?

20 yaşından sonra 1-3 yıl arasında genel cerrahi muayenesi ve meme ultrasonografi

40 yaş altındaki; bireylerde, ailesinde meme kanseri öyküsü var ise yılda bir kez meme muayenesi ve meme USG. Hekiminiz tarafından uygun görülmesi halinde aile öyküsünce meme kanseri olan kişilere daha erken yaşlarda da mamografi önerilebiliyor.

40 yaş sonrası yılda 1 kez konusunda uzmanlaşmış genel cerrahi hekimi tarafından meme muayenesi ve mamografi

Erkeklerde de meme kanseri görülebiliyor, bu nedenle erkeklerin de memelerindeki değişimleri düzenli olarak takip etmesi gerekiyor.

Son teknoloji tarama yöntemleriyle meme kanserinde erken teşhis rahatlıkla konulabiliyor. Bu sayede daha kolay tedavi imkanları ile meme kanserinde %100’e yakın başarı elde etmek mümkün hale geliyor.

Yağdan zengin yiyeceklerle beslenme alışkanlığı meme kanseri gelişim riskinde olumsuz etkilere neden olur

MEME KANSERİ VE BESLENME

Kanser son yıllarda maalesef ki hızla artan hastalıkların başında gelmektedir. Birçok türü olan kanserin dünyada ve ülkemizde en sık karşılaşılan türü ise meme kanseridir ve ölüm oranı olarak da ikinci sırada yer almaktadır.; Meme kanseri, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde, kadınların en sık karşılaştığı kanser türü olup, özellikle yüksek gelirli ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanserin her türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı çok önemlidir. Bu yüzden özellikle erken yaştan itibaren zaman kaybetme algısı kadınlar tarafından benimsenmelidir. Meme kanseri, kendi kendine muayene, klinik muayene ve mamografi ile erkenden fark edildiği takdirde yüksek başarılı tedaviler uygulanabilmektedir. Bunların yanında tedavide beslenme ve fiziksel aktivite de çok önemli bir role sahiptir.

Erken adet görme, hiç doğum yapmamış olma durumu, ilk doğumunu geç yaşlarda yapma ve kısa süreli emzirme, ailede hastalık öyküsü meme kanserinin başlıca nedenleri arasındadır. Bunların yanında fiziksel aktivite yetersizliği, obezite, yanlış beslenme alışkanlıkları da meme kanseri riskini arttıran faktörlerdendir. Bunun için zaman kaybetme algısı her daim ön planda tutulmalıdır. Özellikle meme kanseri gibi hormonlara bağlı kanser türlerinde beslenmenin önemi daha da artmaktadır.;

Aile öyküsü, erken adet görme vb. durumlar bireylerin elinde olmayan durumlardır ancak fiziksel aktivite ve beslenme ile risk değerleri değiştirilebilmektedir. Bu durum hastalık sırasında ve; hastalıktan korunmada etkilidir.

Özellikle meme kanseri gibi hormonlara bağlı kanser türlerinde beslenmenin önemi daha da artmaktadır.

KANSER GELİŞİMİNDE FAZLA KİLO HER ZAMAN RİSK FAKTÖRÜDÜR!

Her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de fazla kilo hastalığa yakalanma açısından risk faktörüdür.; Bireylerin ideal ağırlığında olması hastalığın görülme riskini azaltıcı bir faktördür.

Beslenme ve Meme Kanseri

Omega 3 yağ asitlerinin meme kanseri riskini azalttığı görülmüştür.

Fırında, ızgara ya da haşlama yerine kızartılmış besinleri tüketmek meme kanseri riskini arttırmaktadır.

Meme Kanserinden Korunmak İçin Neler Yemeliyiz?

Kanserden; korunmak için beslenmenizde öncelikle yapmanız gereken şey buzdolabınızda yer verdiğiniz besinleri değiştirmek olmalıdır.

*Paketli, işlenmiş gıdalar yerine taze sebze ve meyveleri beslenmenize eklemelisiniz.

*Günlük almanız gereken enerjinin üzerine çıkmadan, olmanız gereken sağlıklı kilo aralığını korumalısınız.

*Bir gün içerisinde örüntülü beslenme tabağı dediğimiz protein, karbonhidrat ve yağları dengeli bir şekilde öğünlerinize eklemeli ve günde en az 10 bardak su tükettiğinizden emin olmalısınız.

*Zaman kaybetme algısı ile edindiğiniz beslenme yolculuğunuzun yanı sıra alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklarınız var ise bir an önce terk etmeli ve hayatınıza sporu mutlaka eklemelisiniz.

Meme Kanseri Tedavisi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İYİLEŞTİKTEN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

Meme kanseri teşhisi konulduğu zamandan itibaren, beslenmenize nasıl dikkat ettiyseniz iyileştikten sonra da hastalığın tekrarlamaması için aynı şekilde yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmelisiniz. Meme kanseri tedavisi sonrasında da en önemli noktalardan biri, mevcut kilonuzu sağlıklı aralıkta tutmaya devam etmek olmalıdır. Tedavi sürecinde edindiğiniz sağlıklı beslenme alışkanlığını iyileştikten sonra da devam ettirerek hastalığın tekrarlama olasılığını düşürmüş olacaksınız. Tedavi sürecinde önceliğimiz olan yüksek bağışıklık, sonraki süreç için de geçerlidir. Bağışıklığınızı yüksek tutmak için stresten uzak durmalı, alkol ve sigara tüketmemelisiniz. Besinleri doğru pişirme teknikleri ile hazırlamanız ve kızartmalardan olabildiğince uzak durmanız sizin için önemlidir. Antioksidan içeriği yüksek koyu yeşil yapraklı sebzelerden roka, tere, maydanoz gibi besinleri bol bol tüketmeye dikkat etmelisiniz. C vitamini açısından zengin olan yeşil biber, nar, çilek, yaban mersini, kırmızı üzüm gibi meyve ve sebzeleri gün içerisinde mutlaka tüketmeye özen göstermelisiniz.

Tedavi sürecinde edindiğiniz sağlıklı beslenme alışkanlığınızı iyileştikten sonra da devam ettirerek hastalığınızın tekrarlama olasılığını düşürmeye katkı sağlayabilirsiniz.

Meme Kanseri ve Beslenme
Breast Centres Network

Breast Centres Network; tüm dünyada meme kanseri teşhisi, son teknoloji tedavileri ve meme kanseri hasta bakımı konusunda özel uzmanlığa sahip merkezler hakkında ilgili bilgilerin sunulduğu uluslararası klinik merkezler ağıdır.

Breast Centres Network üyesi olmaya hak kazanmak için; hastanelerin meme kliniklerinin; meme kanserinin teşhis, tedavi ve bakımında uluslararası standartlarda multidisipliner tedavi imkanını hastalarına sunabilen bir klinik olması şartı aranmaktadır.

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi “Meme Kliniği”; Avrupa Birliği Standartlarına uygun tıbbi uygulamalarını, son teknolojik cihazları ve multidisipliner tedavi anlayışıyla birleştirerek, hastalarına sunabilen nadir merkezler arasında sayılarak Breast Centres Network üyesi olmaya hak kazanmış ve Avrupa Meme Merkezleri Birliğine kabul edilmiştir.

MAMOGRAFİ

MEME KANSERİNDE İLERİ TEKNOLOJİ GÖRÜNTÜLÜME SİSTEMLERİ

Meme kanseri, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kadında görülmekte olup kadınlarda ölüme en sık neden olan kanser türüdür. Ülkemizde de dünya ile paralel olarak meme kanseri görülme sıklığı artmaktadır. Günümüzde ülkemizde 8 kadından biri meme kanserine yakalanma riski taşımaktadır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır. Bilinmesi gereken, erken teşhis edilebilen meme kanseri tamamen tedavi edilebilir bir hastalık haline gelmiştir.

Erken teşhis edilen meme kanseri tamamen tedavi edilebilir bir hastalık haline gelmiştir.

Olası bir meme kanserini erken dönemde yakalayabilmek için kullanılan yöntemler “Tarama Yöntemleri” olarak adlandırılmaktadır.

En etkili tarama yöntemleri, öncelikle kişinin kendi kendini aylık periyodlarda muayene etmesi, yıllık düzenli doktor kontrolü ve radyolojik incelemelerdir. Bu taramalar sonunda uluslararası çalışmalara göre meme kanserinden kaynaklanan ölümlerinin sıklığının %50 oranında azaldığı bildirilmektedir.

Düzenli taramalar sonucu erken yakalanan meme kanserine bağlı ölüm oranı sıklığı %50 azalmaktadır.

MAMOGRAFİ

Meme Kanserinde Erken Tanı İçin Mamografinin Önemi

Meme kanseri taraması için 40 yaş ve üzerindeki kadınlarda her yıl düzenli yapılan mamografi tetkiki kullanılan en etkili yöntemdir. Gereklilik halinde mamografi tetkikine ultrasonografi ve meme MR tetkikleri de eklenebilmektedir.

Hasta Kontrolündeki Kumanda Sistemi ile Ağrısız ve Acısız Mamografi Artık Mümkün

BHT CLINIC Tema Hastanesi Radyoloji Bölümümüzde; mamografi tetkikleri yeni nesil cihaz sayesinde ağrısız ve acısız uygulanabilmektedir.

  • Hasta dostu tasarımı ile gereklilik halinde oturarak çekim yapılmasına olanak sağlayan,
  • Meme sıkıştırma işlemini hasta kontrolündeki kumanda sistemi ile uygulayabilen son teknoloji dijital mamografi cihazı ile gerçekleştirilmektedir.

Elde edilen görüntü sayesinde doktor muayenesi ile saptanamayacak kadar küçük lezyonların erken fark edilmesine ve erken dönemde tedavi edilmesine olanak sağlamaktadır.

  • Memede muayene ile saptanamayacak mikro kireçlenmeler mamografi cihazı ile saptanabilmekte, bu tür kireçlenmeler mamografi cihazında stereotaktik olarak iğne ile işaretlenebilmektedir. İşaretlenen bu mikro kireçlenmeler vakum biyopsi yöntemleri ile yüksek miktarda doku ile alınmakta, vakum biyopsi yönteminin kullanılması da patolojik olarak tanı konma oranını artırmaktadır.
  • Mamografi cihazında ayrıca 3 boyutlu tomosentez teknolojisi bulunmakta , bu da çok küçük boyutlardaki bir tümör dokusunun erken teşhisinde büyük önem arz etmektedir. Aynı zamanda bu tomosentezli sistemler arasında mamografi cihazımız dünyada kullanılan en düşük hasta dozuna sahip cihazdır.
  • Cihazda ayrıca silikon meme protezli hastalar için özel çekim ayarları bulunmakta olup bu da çekim esnasında hasta konforuna büyük katkı yapmaktadır.
MR

Meme Kanserinin Erken Teşhisinde Meme MR’ın Yeri

Meme MR incelemesi manyetik alanların kullanıldığı radyasyon içermeyen güvenle kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Damar yolu ile verilen kontrast maddenin meme dokusundaki farklı tutulumlarını değerlendirerek erken teşhis ve ayrıntılı tanıda kullanılabilmektedir.

Meme MR’ı;

  • Bazı kanser türlerinde ilave odakların saptanmasında,
  • Biyopsinin yapılıp yapılmamasına karar vermede,
  • Ailede meme kanseri öyküsü bulunan ama mamografi ve ultrasonografide bulgu vermeyen kadınlarda,
  • Silikon implantların değerlendirmesinde ve metastaz taramalarında kullanılmaktadır.

Hastanemizin radyoloji bölümünde kullanılan 3 Tesla manyetik alan gücüne sahip 3 TESLA MR cihazı, ülkemizde kullanılan en hızlı ve en ayrıntılı görüntülemeye imkan veren cihazdır.

  • Özellikle geniş hasta tüneli sayesinde obez hastalar ve kapalı alan korkusu olan hastalarımız kendilerini daha rahat hissetmektedir.
  • Müzik dinleme olanakları da sağlayan düşük gürültü özelliği sayesinde hastalarımızın konforunu arttırmaktadır.

Görüntüleme sistemlerimizde kullanılan tüm teşhis cihazlarımızda; yapay zeka yazılımları da bulunmakta olup erken teşhiste ve görüntülerin yorumlanmasında tanıya destek olarak kullanılabilmektedir.

Meme kanseri ile savaşta en önemli gerçeğin erken teşhis olduğu unutulmamalıdır.

Gelişen teknolojiler ile erken teşhis hayat kurtarır.

Meme Kanserinin Erken Teşhisinde Ultrasonografinin Önemi

Meme ultrasonografi incelemeleri meme hastalıklarında en sık kullanılan görüntüleme yöntemlerindendir.

Özellikle genç hastalarda meme dokusu daha yoğun olduğu için mamografi yerine kullanılabilir. Çalışma prensibi ses dalgalarına dayanan ve röntgen ışını barındırmayan bir görüntüleme yöntemi olması nedeni ile özellikle genç yaş grubundaki hastalarda erken teşhis için güvenle kullanılabilmektedir. Bölümümüzde son teknoloji ultrasonografi cihazları meme görüntüleme konusunda tecrübeli radyoloji uzmanları tarafından teşhiste kullanılmaktadır.