Meme Kanseri Oldum Şimdi Ne Yapacağım

Meme Kanseri Oldum Şimdi Ne Yapacağım?

Birçok meme kanseri hastası tanısı konulduktan sonraki süreç hakkında kafa karışıklığı yaşamakta ve ne yapacağını bilememektedir. Oysaki meme kanseri tedavisinin bir algoritması vardır ve dünya üzerindeki her 8-9 kadından birinde meme kanseri olma ihtimali henüz engellenememektedir. Fakat erken teşhis bütün kanser türlerinde hayati önem taşıdığı gibi meme kanseri için de önemli bir başlangıç adımı sayılmaktadır.

Ülkemizde meme kanseri ameliyatları Genel Cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Zaman kaybetme bilinci ile hekime başvurulduktan sonraki tanı ve tedavi aşamaları birçok bölüm ile temas halinde multidisipliner anlayışla ilerlemektedir. Tedavi aşamaları sırasıyla;

  • Sizin adınıza bu süreci yönetecek ve sizinle beraber yıllar boyu kararlar alacak güveneceğiniz bir hekim seçmeniz gerekir.
  • Meme kanseri tedavisi için; Genel Cerrahi (ameliyatınızı planlayıp, müdahaleyi yapacak), Medikal Onkoloji (gerektiğinde kemoterapinizi planlayacak ve uygulayacak), Radyasyon Onkolojisi (gerektiğinde radyoterapiyi yani ışın tedavisini planlayacak ve uygulayacak) ve Radyoloji (gerekli görüntülemelerin yapılması yorumlanması sayesinde tedaviye yol gösterici haritanın oluşturulmasına destek olacak) gibi ana branşların oluşturduğu ve gerekli durumlarda diğer branşlardan fikir ve destek alınarak multidisipliner olarak ilerleyen bir tedavi süreci başlar. Her ekipte olduğu gibi bu ekipte de tıbbi bir lider gerekir ve meme kanseri tedavisi genellikle genel cerrahi branşının liderliğinde yürümektedir.
  • Tedavi sırasında ve sonrasında beslenme oldukça önem taşımaktadır. Diyetisyenlerin önerdiği şekilde kemoterapi ve radyoterapi aşamalarında beslenmnize dikkat ederek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
  • Ayrıca meme kanseri teşhisi sonrasında hekiminizin önerdiği şekilde spor yapmak, sağ kalım oranında anlamlı artış göstermesinin yanında vücudunuzun daha dinamik ve dayanıklı olmasına da fayda sağlamaktadır.

Geçmişte meme kanseri tedavisi için yapılan ameliyatlarda memenin tamamı ve aynı taraftaki kaburgalar dahi alınırken günümüzde hastaların %80’inin memesi korunabilmektedir. Ayrıca kaburgaların alınması işlemi ise çok ender olmakla beraber bazı nadir hastaların haricinde neredeyse hiç yapılmamaktadır.

Geçmiş zamanlarda uygulanan ve göğüs duvarının tamamını yakan radyoterapi (ışın tedavisi) yöntemleri günümüzde tamamen terk edilmiş olup, gelişmiş modern cihazlar ile tedavi başarısı ve etkinliği yüksek cihazlar yaygınlaşmıştır.

Aynı şekilde gelişen teknoloji ile beraber kemoterapi yöntemleri günden güne gelişerek akıllı moleküller sayesinde, hastaya özel hedef odaklı tedavi imkanları ile hastaların hem tedaviye yanıtı artmış hem de sağ kalım süreleri anlamlı oranda artış göstermiştir.

Diğer taraftan hormon tedavisindeki (hormonoterapi) yenilikler hemen hemen her yıl güncellenirken yüz güldürücü sonuçların elde edilme oranını da arttırmıştır.

Tanı koyma amacıyla çekilen birçok görüntüleme yönteminin değerlendirilmesi ile çok daha küçük tümörlerin dahi tanınabilmesine olanak sağlamaktadır.

Meme Kanseri tedavisindeki en önemli noktalardan biri; zaman kaybetme algısıyla erken teşhisin öneminin bilincinde olmakla beraber tedavi sırasında ve sonrasında sizlere hayat boyu, meme kanserindeki güncellemeleri takip edip sürekli iletişim halinde olabileceğiniz bir cerrah seçimi yapmanızdır.