Silikon Meme Kanseri Yapar mı

Silikon Meme Kanseri Yapar mı?

Meme silikonları yani meme protezleri son yıllarda giderek daha sık uygulanmaya başlandı. Bu sebeple hastaların aklına gelen soruların başında meme kanseri ile silikonun olumsuz yönde bir ilişkisinin olup olmadığı yönünde. Kadınlar tarafından meme silikonu ve meme kanseri hakkında doğru bilinen bazı yanlışlar var;

  1. Silikonun kendisi meme kanserine neden olmaktadır.

Silikon protezlerin dışını kaplayan malzemenin de, bu malzemenin yırtılması sonrasında ortaya çıkan maddenin de meme kanserine sebep olduğunu gösteren bilimsel bir veri yoktur.

“Silikonun, meme kanserine sebep olduğu” tamamen bilimsellikten uzak bir söylemdir.

Ayrıca silikonlar üretilmeden önce ve üretildikten sonraki takiplerde vücuda zarar verme, alerji yapma gibi riskleri ve diğer olası yan etkileri birçok bilimsel kurul tarafından değerlendirilmektedir. Herhangi bir risk bulgusu görülmesi halinde üretimine onay verilmemektedir. Kullanılmaya başlandıktan sonra yine bu malzemeler bilim insanları tarafından gözlenmeye devam edilir. Kullanılan malzemenin sebep olduğu düşünülen bir yan etkisi var ise o malzeme kullanımdan kaldırılmaktadır. Sadece memeye uygulanan silikon değil vücuda yerleştirilen birçok protez çeşidi için de bu süreç benzer şekilde işlemektedir.

  • Eğer memede silikon varsa muayane sırasında kitleler anlaşılamaz.

Silikonlu meme muayenesinde kitlelerin anlaşılmaması silikona özel bir durum değildir. Silikonlu memede hasta muayenesi yapılırken hekimi tarafından silikon-protez olmayan meme ile aynı hassasiyet ile meme muayenesi gerçekleştirilir. Meme silikonu olmayan ancak meme dokusu normalden yoğun olan kişiler için de muayenenin birtakım zorlukları olabilmektedir. Burada muayeneyi yapan hekiminin tecrübesi ve hassasiyetle hastaya yaklaşımı büyük önem taşımaktadır.

Bir diğer muayene şekli ise kişinin kendi kendine yaptığı meme muayenesidir. Silikonlu veya silikonsuz memede yapılacak olan kendi kendine meme muayenesi, hekimlerin yapmış olduğu muayene ile aynı hassasiyeti taşımalıdır. Bu yüzden kendinize aylık yaptığınız meme muayenelerinde memenizi tanıyarak, bir önceki aya göre değişimleri fark edebileceğiniz şekilde dikkatle ve hassasiyetle yapmanızda yüksek fayda var.

  • Silikon protezli memeye yapılan görüntülüme tetkikleri mamografi, meme (USG) ultrasonografi ya da meme MR’da memedeki kitleler görülmez.

Görüntüleme yöntemlerinde yani mamografi, ultrason ve MR’da yetersizlik olabileceği düşüncesi de aslında tamamen radyoloji hekiminin tecrübesi ile ilgili bir durumdur. Birçok noktada da belirtildiği gibi meme muayenesi, memenin görüntülenmesi, ışın tedavisi ve kemoterapide hekimin tecrübeli olması çok önemlidir. Meme kanseri olan bir hastanın silikon-protezi olması tecrübeli bir radyoloğun meme filmlerini değerlendirmesinde sorun yaratmayacaktır. Önemli olan nokta hastaların zaman kaybetme algısı ile erken teşhis için başvurdukları hekime güvenmeleridir.